آجر سفالی و استاندارهای اجرایی آن
استاندار مصالح ساختمانی شماره 7122 به بررسی آجرهای رسی سبک غیرباربر با سوراخهای افقی و پنلهای آجری سبک غیرباربر با سوراخهای افقی میپردازد. مطابق این استاندارد، از این مصالح برای دیوارچینی غیر باربر و نیز دیوارهای داخلی استفاده میشود و باید ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاصی را داشته باشند تا مورد تایید قرار بگیرند.
آجر سفالی یا بلوک سفالی از پرکاربردترین انواع آجرهای مورد استفاده در ساختمان سازی است که مطابق با استانداردهای نوشته شده و برخی از مباحث مقررات ملی ساختمان ایران، تولید و استفاده میشوند. قیمت آجر سفالی بر اساس کیفیت خاک رس مورد استفاده و ابعاد آجر تعیین میگردد. اگر به دنبال استعلام قیمت آجر سفالی هستید میتوانید از سایت ساخت بازار استفاده کنید. در ادامه بیشتر با این مصالح آشنا خواهیم شد و به استاندارهای الزامی برای آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
آجر سفالی و مشخصات آن
آجر سفالی (Clay brick) از ترکیب خاک رس و خاک سفال تهی میشود که از دیرباز برای دیوارچینی و دیوارکشیهای ساختمانی از آن استفاده میکردند. این نوع آجرها به سه روش قالبی، صنعتی و دست ساز به صورت بلوک مکعبی شکل با سوراخ های افقی تولید میشوند. قیمت آجر سفالی بر اساس ابعاد و کیفیت ساخت آن محاسبه می شود که پرمصرفترین تیغههای سفالی با ابعاد 15*20*20 و 10*20*20 در بازار موجود هستند.
همانطور که گفته شد در این نوع آجرها سوراخهای افقی وجود دارد که تعداد این سوراخها بسته به ابعاد آن متفاوت است. آجرهای سفالی 5.5 سانتی دارای 3 سوراخ، آجر سفالی 7 سانتی 4 سوراخ و آجرهای سفالی 15 و 20 سانتی دارای 9 سوراخ هستند. تعداد این سوراخها بر اساس این معیار به دست میآید که 60 درصد از سطح آجر باید توسط سوراخها خالی باقی بماند.
مهمترین نکته در انتخاب آجر سفالی مناسب توجه به سلامت جداره داخلی آن است؛ چرا که بیشترین فشار وارده بر آجر، به جدارههای داخلی وارد میشود و نباید دارای هیچ گونه ترکی باشند. نکته بعدی توجه به رنگ آن است. رنگ آجر یکی از مهمترین مشخصهها برای تشخیص کیفیت آجر به شمار میرود. رنگ آجر سفالی زرد بوده و اگر آجر دارای رنگ قرمز کمرنگ باشد، نشان دهنده عدم مرغوبیت مواد اولیه آن است.
همچنین اگر آجر در کوره بیش از اندازه حرارت ببیند، جوشهایی بر روی سطح آن ایجاد میشود. این جوشها علاوه بر اینکه ظاهری نامناسب به آجر میدهند، مقاومت فشاری آن را نیز کاهش میدهند. برای انتخاب آجر باید به این مورد توجه شود که هیچ گونه جوشی بر روی آن نباشد.
مزایا و معایب استفاده از آجر سفالی
همانطور که گفته شد آجر سفالی یا تیغه سفالی و یا بلوک سفالی از جمله مصالح بنایی پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی هستند که از مزیتهای آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- استفاده از تیغههای سفالی میتواند نسبت به آجر لفتون موجب کاهش 50 تا 60 درصدی مصرف ملات ماسه سیمان شود.
- سرعت کار با آجر سفالی از آنجایی که ابعادی 2 تا 3 برابر آجر لفتون را دارند، بسیار بالا است. این ابعاد بزرگ علاوه بر افزایش سرعت کار، عملیات حمل و نصب را راحتتر میکند. همچنین میتواند در زمان و نیز هزینه کارگر صرفه جویی نمود.
- آجرهای سفالی عایق صدا هستند و به دلیل وجود سوراخها میتوانند در نقش موانع آکوستیکی عمل کنند.
- این آجرها همچنین به واسطه گیرافتادن هوا در بین سوراخها عایق حرارتی مناسبی هستند که نسبت به آجرهای معمولی 20 تا 30 درصد بهتر عمل میکنند. این ویژگی میتواند علاوه بر تنظیم شرایط محیطی، در مصرف انرژی نیز صرفه جویی کند.
- آجرهای سفالی به واسطی وزن کمتری که نسبت به دیگر آجرها دارند تا 20 درصد میتوانند به کاهش وزن مرده ساختمان کمک کنند که این مورد خود، کاهش هزینه اسکلت ساختمان را به همراه دارد. برای استعلام قیمت آجر سفالی میتوانید از سایت ساخت بازار استفاده نمایید.
با تمام مزیتهایی که در این بخش در مورد آجرهای سفالی گفته شد، مانند تمام محصولات ساختمانی، این آجرها نیز دارای معایبی هستند که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
- شکننده بودن
- پرتی زیاد به علت شکستن در حین حمل و انجام عملیات دیوارچینی
- عدم تحمل بارهای الحاقی مانند اتصال کابینت
محاسبه تعداد آجر سفال مورد نیاز و فرمول آن
برای به دست آوردن تعداد آجر مورد استفاده برای پروژه های مختلف ساختمانی کافی است ابتدا حجم دیوار را به دست آورد:
حجم دیوار برابر است با حاصل ضرب ضخامت دیوار در ارتفاع در طول آن
در گام بعد حجم آجر مورد استفاده به صورت زیر تعیین میشود:
حجم آجر مورد نیاز برابر است با حاصلضرب حجم دیوار در عدد 0/8
و در انتها برای محاسبه تعداد آجر مورد نیاز:
حجم آجرمحاسبه شده تقسیم بر حجم یک آجر سفالی برابر است با تعداد آجر مورد نیاز
اگرچه این فرمول به صورت تقریبی بوده اما میتواند تخمین خوبی از تعداد آجرسفالی و انواع آجرهای موجود موردنیاز ارائه نماید.
الزامات مربوط به آجر سفالی
استاندار مصالح ساختمانی شماره 7122 به بررسی آجرهای رسی سبک غیرباربر با سوراخهای افقی و پنلهای آجری سبک غیرباربر با سوراخهای افقی میپردازد. مطابق این استاندارد، از این مصالح برای دیوارچینی غیر باربر و نیز دیوارهای داخلی استفاده میشود و باید ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاصی را داشته باشند تا مورد تایید قرار بگیرند.
اتصال دیوارهای غیرباربر ساخته شده با آجر سفالی به سیستم سازهای باید مطابق بند 2-8 و 2-12 استاندارد 2800 ایران باشد. مطابق این استاندارد اتصال ایجاد شده علاوه بر تامین پایداری سازه، باید در برابر بارهای وارده ناشی از اندرکنش آنها با سازه اصلی در حد امکان جلوگیری نماید. در این خصوص، ضروری است در هر 1 متر ارتفاع دیوار باید حداقل از 1 عدد میلگرد ساده با قطر 12 میلیمتر یا حداقل یک عدد میلگرد آجدار با قطر 10 میلیمتر استفاده گردد.
علاوه بر موارد گفته شده، مطابق استاندارد 2800 در ساخت دیوار غیر باربر لازم است تمهیداتی جهت عمل آوری مناسب ملات ماسه سیمان مانند زنجاب کردن آجرهای سفالی لحاظ گردد. همچنین پایداری دیوارهای غیرباربر ساخته شده از آجر سفالی در مقابل نیروی زلزله ناشی از جرم دیوار باید بررسی گردد.
برای کنترل پایداری دیوارهای غیرباربر در مقابل نیروی باد باید مطابق با مبحث ششم مقررات ملی ساختمان (بارهای وارد بر ساختمان) عمل گردد. در این مبحث اشاره شده است که ارتفاع خالص مجاز حداکثر برای دیوارهای غیرباربر برابر با 3.5 متر است.
در دیوارچینی و تیغه چینی با آجر سفالی، مطابق با مبحث 18 مقررات ملی ساختمان ایران (عایق بندی و تنظیم صدا) باید بحث صدابندی هوابرد جداکنندههای بین واحدهای مستقل و پوسته خارجی ساختمان تامین گردد.
همچنین الزامات مربوط به انرژی و جلوگیری از اتلاف آن باید بر اساس مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (صرفه جویی در مصرف انرژی) رعایت گردد. در بحث مقابله با حریق باید مطابق با نشریه شماره 444 مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن (آیین نامه محافظت ساختمان ها در برابر آتش) و مبحث 3 مقررات ملی ساختمان (حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق) با درنظر گرفتن ابعاد و کاربری ساختمان و نیز وظیفه عملکردی اجزا ساختمانی، انجام گیرد.
استعلام قیمت آجر سفالی در ساخت بازار
آجر اگر چه از کوچکترین المان های مورد استفاده در ساختمان سازی به شمار میرود، اما مهمترین متریالی است که جایگزینی ندارد و بسیار پرکاربرد میباشد. این آجرها تنها به عنوان تیغه چینی و دیوار چینی استفاده نمیشوند، بلکه مدلهای خاصی از آن امروزه تولید میشوند که برای زیباسازی و نیز نمای ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند.
برای استعلام بهترین قیمت آجر سفالی میتوانید از بخش مصالح پایه وارد قسمت آجرها شده و پس از آن از قسمت آجرسفالی، از آخرین قیمت این نوع آجرها مطلع شوید. لازم به ذکر است که در سایت ساخت بازار می توانید، آخرین استعلام تمام محصولات ساختمانی را دریافت کنید. همچنین به عنوان تامین کننده یا تولید کننده نیز میتوانید با ثبت محصولات خود و درج قیمت آن، به خریدارن بیشتری کمک کنید تا بتوانند خریدی مطمن از شما داشته باشند.
منابع:
استاندار مصالح ساختمانی شماره 7122
استاندارد 2800 ایران
مبحث 6 مقررات ملی ساختمان "بارهای وارد بر ساختمان"
مبحث 18 مقررات ملی ساختمان ایران "عایق بندی و تنظیم صدا"
مبحث 19 مقررات ملی ساختمان "صرفه جویی در مصرف انرژی"
نشریه شماره 444 مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن "آیین نامه محافظت ساختمان ها در برابر آتش"
مبحث 3 مقررات ملی ساختمان "حفاظت ساختمان ها در مقابل حریق"