روش انجام آزمونهای آجر رسی مطابق استاندارد ملی شماره 7
روش های آزمون آجر رسی مطابق با استاندارد ملی شماره 7 شامل موارد مختلفی میشود که از آن جمله می توان به تعیین ابعاد آجر رسی، تعیین اندازه سوراخها، تعیین اندازه تحدب و تقعر، تعیین مقاومت فشاری آجر رسی اشاره کرد.
آجر رسی حاصل پخت و درهم جوشی خشت خشک شده است که الزامات مربوط به آن در استاندارد ملی شماره 7 آورده شده است. در این مقاله قصد داریم به روش انتخاب نمونه آجر رسی، بررسی ویژگیهای مهندسی آن و نیز روش انجام چند آزمون برای آجر رسی مطابق با استاندارد شماره 7 بپردازیم. جهت استعلام قیمت آجر رسی می توانید از سامانه ساخت بازار استفاده نمایید. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید
نمونه برداری آجرهای رسی
آجرهایی که به عنوان نمونهای از کل آجرها انتخاب میشوند باید از نظر رنگ، بافت سطحی، اندازه و ... معرف تمام آجرها باشند. حداقل میزان آجرهای نمونه از یک محموله 15000 عددی یا کمتر از آن برای انجام آزمون ویژگیهای هندسی، آزمون مقاومت فشاری و آزمون جذب آب برابر 10 عدد است اما برای آزمایش های یخ زدگی و نمک های محلول در آب به 5 عدد تقلیل مییابد. مطابق با استاندارد ملی شماره 7، حداقل میزان آجر مورد نیاز برای انجام کلیه آزمونها 20 عدد است اما با درنظر گرفتن شرایطی مانند شکستن آجرهای نمونه، انتخاب 30 عدد آجر تعداد مناسبی است.
از نظر انتخاب روش نمونه برداری به طور معمول بر حسب شکل فیزیکی محموله یکی از دو روش زیر پیشنهاد میشود:
- نمونه برداری تصادفی: کلیه آجرها در این روش شانس یکسانی برای انتخاب شدن دارند. بدون آنکه ملاحظهای در مورد شرایط کیفیت آجرها در نظر گرفته شد از محلهای مختلف در سراسر محموله آجرهای نمونه انتخاب میشوند. این روش زمانی استفاده میشود که آجرها بسته بندی نشده باشند یا دسته بندیهای زیادی از آن موجود باشد.
- نمونه برداری معرف یا نماینده: در زمانی که نمونه برداری به روش تصادفی نامناسب و غیرعملی باشد، از نمونه برداری به روش نماینده استفاده میشود. به عنوان مثال زمانی که آجرها در محمولهای بزرگ قرار دارند یا دسترسی به تعداد محدودی از آجرهای محموله فراهم است از این روش استفاده میشود.
بررسی ویژگی های مهندسی آجر در آزمون ها
آجرها در ابعاد متفاوتی تولید میشوند که خریدار بر حسب نیاز خود میتواند، سفارش آجر خود را داشته باشد. جهت استعلام قیمت انواع آجر می توانید از سامانه ساخت بازار استفاده نمایید. در آزمونهای مربوط به آجر میزان رواداری در هر بعد با توجه به استاندارد شماره 7 تعیین میشود. رواداری ابعادی برای اندازه هر بعد مطابق جدول زیر تعیین میشود. همچنین ابعاد ترجیحی آجر نیز در عکس زیر نمایش داده شده است.
در این استاندارد همچنین به الزامات سوراخهای آجر نیز پرداخته شده است. این الزامات باتوجه به نسبت حجم یک سوراخها یا تمام سوراخهای آجر به حجم آجر (حداکثر مقدار) و نیز نسبت مجموع ضخامت جداره سوراخها در درازا و پهنا (حداقل مقدار) سنجیده میشود.
حداکثر میزان تقعر در آجر مهندسی، آجر نما و آجر توکار به ترتیب برابر 1، 2 و 5 میلیمتر است و حداکثر میزان تحدب آنها به ترتیب برابر 5/0، 1 و 2 میلیمتر در نظر گرفته شده است. همچنین مطابق با بند5-2 استاندارد ملی شماره 7، حداقل میزان مقاومت فشاری برای آجرهای مهندسی، نما و توکار بر اساس درجه بندی آن ها به صورت جدول زیر است:
مطابق با بند 5-3 که به آزمون جذب آب پرداخته شده است، حداکثر میزان جذب آب برای میانگین 10 آجر از نوع آجر مهندسی و آجر نما به ترتیب برابر 12 و 18 درصد در نظر گرفته شده است که این میزان برای آجر منفرد به ترتیب بیان شده برابر حداکثر 15 و 20 درصد است. لازم به ذکر است که جذب آب تمامی آجرها نباید از 8 درصد کمتر باشد و ویژگی جذب آب برای دو نوع سوراخ دار و توپر یکسان در نظر گرفته میشود.
همچنین درصد نمکهای محلول در آب برای انواع آجرهای مهندسی و نما از 6/0 نباید بیشتر شود. این آزمون برای استفاده از آجر توکار الزامی نمیباشد. جهت آزمون یخ زدگی نیز درصد افت وزنی آجر نباید از 3 درصد وزنی بیشتر باشد. پیشنهاد میشود که آزمون یخ زدگی پس از آنکه ویژگی نمونهها با سایر الزامات مطابقت داشت، انجام گیرد. سطوح آجرهای نما برای بررسی ویژگیهای ظاهری باید تحت زاویه 45 درجه با نور فلورسنت بررسی گردد. این آجرها زیر نور فلورسنت نباید دارای ترک، لب پریدگی، دانههای کوچک سنگی، پوسته شدن، حفرات، ذرات آهک منبسط شونده (آلوئک) و دیگر ناهمواریهای سطحی باشند.
روش های آزمون آجر رسی
روش های آزمون آجر رسی مطابق با استاندارد ملی شماره 7 شامل موارد مختلفی میشود که در این بخش قصد داریم به معرفی چند روش اجرای آزمون آجر رسی و الزامات کلی آن بپردازیم. جهت استعلام قیمت آجر رسی میتوانید از سامانه ساخت بازار استفاده نمایید.
روش آزمون آجر _ ابعاد آجر رسی
در روش آزمون تعیین اندازه درازا، پهنا و بلندی آجرها از کولیس (با دقت 5/0 میلیمتر، طول مندرج و شاخک ها دست کم معادل بزرگترین بعد آجر) و چاقو یا هر وسیلهای برای تراشه گیری استفاده میشود. در این روش ده عدد آجر انتخاب شده به وسیله چاقو از هرگونه تراشه یا زائدهای تمیز میشود. سپس درازا، پهنا و بلندی هر آجر باید دو بار با تقریب 1 میلیمتر اندازه گیری شود. میانگین اندازهها در هر بعد، نشان دهنده اندازه آن بعد آجر است.
روش آزمون آجر _ تعیین اندازه سوراخها
جهت انجام روش آزمون تعیین اندازه سوراخها در آجر از کولیس ( با دقت 5/0 میلیمتر با قابلیت اندازه گیری قطر داخلی و چاقو (جهت تراشه گیری داخلی سوراخ ها) استفاده میشود. پس از آن که داخل سوراخها تراشه گیری شد، با استفاده از کولیس طول و عرض سوراخها اندازه گیری میشود و مطابق فرمول زیر محاسبات آن انجام میشود. نتیجه هر کدام از خصوصیات سوراخهای آجر میانگین نتایج ده عدد آجر است.
a، b و l به ترتیب درازا، پهنا و بلندی آجر؛ d، n، na و nb به ترتیب قطر سوراخها، تعداد کل سوراخهای آجر، تعداد سوراخ در درازا و تعداد سوراخ در پهنا میباشند.
روش آزمون آجر_ تعیین اندازه تحدب و تقعر
برای تعیین اندازه تحدب و تقعر آجر رسی از یک گوه یا سطح شیبدار مدرج با دقت 5/0 میلیمتر که قاعده آن برابر 60 میلیمتر، پهنای آن 15 میلیمتر، بلندی آن از یک طرف 16 میلیمتر و از طرف دیگر صفر باشد، استفاده میشود. سطح صاف فلزی یا شیشه ای باید با دقت 02/0 میلیمتر و ابعاد 300 در 300 میلیمتر مسطح گردد.
ابتدا لازم است که برای انجام این روش آزمون آجر رسی، سطح آجر را از هرگونه ماده خارجی پاک کرده و برای تعیین اندازه تحدب و تقعر در آجر به صورت زیر عمل کرد:
- تعیین تحدب: پس از آنکه آجر بر روی سطح صاف شیشهای قرار داده شد، فاصله بین چهار گوشه آجر و سطح صاف اندازه گیری شود و میانگین آن محاسبه گردد.
- تعیین تقعر: سطح آجر بر روی سطح شیشهای قرار داده شود و بیشترین ارتفاع فاصله بین آجر و سطح صاف شیشهای اندازه گیری شود.
نتیجه کلی تحدب و تقعر آجرها از میانگین اندازه گیریهای انجام شده برای ده عدد آجر به دست میآید.
روش آزمون آجر _ تعیین مقاومت فشاری آجر رسی
تعداد 10 عدد آجر انتخاب شده و هر یک از آجرها باید در جهتی تحت فشار قرار گیرند که در عمل کاربرد دارند (کاربرد آجر رسی معمولا به صورت افقی است). ابتدا باید آجرها را به مدت 1±24 ساعت در آبی با دمای 2±27 درجه سلسیون غرقاب نمود. سپس در سطح مورد آزمون آجر که دارای فرورفتگی است، با ملاتی خمیری شکل (یک قسمت سیمان پرتلند و یک قسمت ماسه با حداکثر اندازه 6/0 میلیمتر با استفاده از الک نمره 30) به وسیله کاردک صاف نمود. پس از آنکه ملات سیمانی به گیرش اولیه رسید، نمونه آزمون مجدد به مدت 24 ساعت در محیط مرطوب نگهداری شود. پس از 24 ساعت این عمل برای سطح دیگر آزمونه مجدد تکرار میشود. این بار نیز آزمونه به مدت 24 ساعت در محیط مرطوب نگهداری میشود و پس از آن در آب غوطه ور میگردد.
در گام بعد، پس از آنکه نمونه از آب خارج شد، سطوح آن را باید از آب اضافی پاک کرد. آزمونه را بین دو ورق تخته سه لایه با ضخامت 3 میلیمتر نگه داشته و با دستگاه تعیین مقاومت فشاری مورد آزمایش قرار شود. لازم است که محورهای نمونه با دقت بر مرکز صفحه منطبق گردد. هنگامی که رکاب فوقانی دستگاه به سمت نمونه حرکت میکند باید به صورت کاملا یکنواخت روی نمونه قرار گیرد. نمونه در زیر دستگاه با سرعتهای بین 5 تا 10 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع مورد آزمایش قرار داده میشود. آزمون تا جایی ادامه پیدا می کند که بار وارده حداکثر تا 5 درصد حداکثر نیرو کاهش یابد. میزان حداکثر نیرو یادداشت میشود و با توجه به فرمول زیر مقاومت فشاری آجر به دست میآید:
f حداکثر نیروی وارده (کیلوگرم نیرو)
A سطح مقطع آجر (سانتی متر مربع)
P مقاومت فشاری آجر (کیلوگرم بر سانتیمتر مربع)
استعلام قیمت آجر رسی در سامانه ساخت بازار
سامانه ساخت بازار با هدف ایجاد ارتباط بین خریداران و تولیدکننده محصولات ساختمانی، آخرین استعلام قیمت کلیه محصولات ساختمانی را در اختیار شما قرار میدهد. جهت استعلام قیمت آجر رسی نیز میتوانید از سامانه ساخت بازار استفاده نمایید.