مزیت استفاده از انواع سازه های سقف مدرن
برای هر ساختمانی متناسب با شرایط محیطی و نوع مصالح ساختمان، از سازه های سقف متفاوتی استفاده میشود. در حالت کلی سازه های سقف انواع مختلفی داشته و هر کدام ویژگی خاصی را دارا هستند که در ادامه به بررسی کلی هر کدام میپردازیم.
امروزه با پیشرفت صنعت ساخت و ساز، مهندسان در تلاش هستند تا از مصالح جدید و نوین، مقاوم و باکیفیت که هزینههای اجرا آن نیز مقرون به صرفه است، در طراحی خود استفاده کنند. سقفهای مرسوم در کشور ایران شامل سقفهایی چون طاق ضربی، تیرچه بلوک، دال بتنی و .... بودهاند که امروزه نیز از این سقفها استفاده زیادی میشود. حال میکوشیم تا با بررسی چند نمونه از سقفهای جدید مرسوم شده در داخل کشور، به مزیت استفاده از سازههای سقف مدرن پی ببریم.
سازه های سقف مدرن
با توجه به پیشرفت ساخت و ساز و طراحی فضاهایی با وسعت بیشتر و بدون ستون میانی و همچنین در جهت کاهش وزن سازههای ساختمان، نیازمند به وجود آمدن سیستمهای متفاوت در صنعت ساخت و ساز میباشیم. یکی دیگر از دغدغههای مهندسین طراحی و همچنین سازندگان سبک سازی ساختمان، کاستن بار مرده ساختمان میباشد چرا که هر چقدر وزن ساختمان سبکتر باشد، رفتار بهتری در برابر زلزله از خود نشان خواهد داد. به همین دلیل مهندسان در پی آن هستند که از سازههای سقف مدرن که باربری مناسب و در عین حال سبک و انعطاف پذیر دارند، استفاده نمایند.
انواع مختلف سازه های سقف مدرن
برای هر ساختمانی متناسب با شرایط محیطی و نوع مصالح ساختمان، از سازه های سقف متفاوتی استفاده میشود. در حالت کلی سازه های سقف انواع مختلفی داشته و هر کدام ویژگی خاصی را دارا هستند که در ادامه به بررسی کلی هر کدام میپردازیم.
سقف وافل
سقف وافل یک نوع از سقفهای بتنی مجوف است که در اجرای آن به دلیل استفاده از قالبهای پلاستیکی، در قسمت تحتانی سقف میزان مصرف بتن کاسته میشود. همین امر موجب شده است که توجه سازندگان به این نوع سقف جلب گردد. در خصوص مزایای این نوع سقف میتوان به مهمترین مزیت آن، یعنی حذف ستونهای متعدد اشاره کرد که باعث ایجاد فضاهای بهتر از لحاظ معماری، کاهش هزینه و وزن ساختمان از نظر سازه میشود.
همچنین ساختار مشبک زیر این نوع سقف، ظرفیت باربری آن را نسبت به دالهای معمولی افزایش میدهد که باعث صرفه جویی اقتصادی و کاهش هزینههای تمام شده برای افراد میشود. یکی دیگر از مزیتهای سقف وافل این است که قالبهای این سقف، پس از بتنریزی، سخت شدن و رسیدن به مقاومت نهایی از سقف جدا میشوند و پس از پاکسازی در پروژههای دیگر نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
سقف یوبوت
سقف یوبوت از دو لایه بتنی مسلح در بالا و پایین دال مجوف تشکیل شده است. ما بین این دو لایه را قالبهای تو خالی به نام یوبوت پر کرده و این قالبها در درون بتن مدفون میشوند. قالبهای یوبوت انواع مختلفی دارند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- قالب یوبوت تک
- قالب یوبوت دوبل
- قالب یوبوت اصلاح شده
- قالب یوبوت پلی استایرن
شایان ذکر است که در حین استفاده از قالبهای یوبوت تک، بتن به زیر آنها نفوذ کرده و بار مرده ساختمان و مقدار استفاده از بتن افزایش مییابد به همین دلیل نیز استفاده از این قالبها تقریباً منسوخ گردیده است.
مزایای استفاده از سقف های یوبوت
سقفهای یوبوت به دلیل ویژگیهای خاصی که دارند طرفداران بیشتری نسبت به سایر سقفهای مدرن دارند. برخی از ویژگیها و مزایای این سقفها عبارتند از:
- حذف سرستونها و تیرهای آویزدار
- کاهش جرم موثر دال در زلزله و به تبع آن کاهش نیروی برشی موثر زلزله بر سازه
- وجود دو لایه دال بالا و پایین به شکل کاملا متصل و مشبک که باعث تأمین صلبیت بسیار بالای دال و انتقال متوازن نیروهای جانبی زلزله به المانهای باربر جانبی میشود
- کارایی بهتر سقف از نظر عایق بندی صوتی و لرزش صفحهای
سقف اینتل دک
اینتل دک راهکاری خلاقانه برای اجرای سقف متشکل از تیرچههای متعامد و به صورت درجا میباشد که موجب تشکیل مقطع I شکل نامتقارن در تیرچهها است. از طرفی همین امر نیز موجب افزایش سختی و مقاومت تیرچه میگردد که افزایش سختی، سبب کنترل بهتر خیز کوتاه مدت و بلند مدت سقف خواهد شد. در این نوع سقف نیز بلوکهای مخصوص سقف اینتل دک با فواصل مشخص چیده شده و به صورت مدفون در داخل بتن سقف باقی میمانند.
مزایای استفاده از سقف اینتل دک
- اجرای سازه با دهانهها و کنسولهای بلند
- حذف محدودیتهای معماری
- تأمین و بازدهی مناسب فضای پارکینگ
- هزینههای مقرون به صرفه و معقول (نسبت به سایر سیستمها اعم از تیرچه بلوک و غیره در قیاس با همان طول دهانه) و در عین حال اجرای سازههای مدرن و با کیفیت
- سهولت اجرا صرفاً با یک اکیپ نیمه ماهر
- عدم نیاز به بتن با اسلامپ بالا برای اجرا
- فرم سازهای I شکل نامتقارن که باعث ارتقای سختی و کاهش خیز و ارتعاش میگردد
- مصرف بتن در سقف به شکل بهینه
- عدم ضرورت استفاده از سقف کاذب و عایق صوتی و حرارتی مناسب و مقاوم در برابر آتش سوزی
سقف کوبیاکس
پایه طراحی تکنولوژی سقف کوبیاکس، شبیه به طراحی سقفهای دال 2 طرفه بتنی میباشد. تنها تفاوت آنها این است که در سقف کوبیاکس قسمت میانی سقف که در تحمل بار سازهای نقشی ندارد، به جای بتن با گویهای تو خالی پر میشوند. قالبهای کوبیاکس نیز به دو دسته Eco-Line و Slim-line تقسیم بندی میشود.
مزایای استفاده از سازه های سقف مدرن
سازه های سقف مدرن بر خلاف سقفهای قدیمی، علاوه بر اینکه یک سقف زیبا برای یک ساختمان هستند، ویژگیها و کاربردهای بسیاری نیز دارند. به عنوان مثال در این نوع سقفها میتوان تاسیسات مکانیکی ساختمان را نیز به صورت خیلی حرفهای در داخل آنها جای داد به صورتیکه قابل دید نباشند. البته این تنها یکی از مزایای بسیار این سقفها بود. برخی از مزایای بسیار مهم و کاربردی سازههای سقف مدرن عبارتند از:
- ایجاد دهانههای وسیع با حذف ستونهای متعدد
- افزایش ظرفیت باربری
- حذف تیرچههای پیش ساخته
- کاهش حجم چشم گیر در مصرف بتن
- کاهش وزن کلی سازهای و بار مرده ساختمان
- اجرای کانالهای تأسیساتی به دور از دید
- مقاوم در برابر زلزله به دلیل سبک سازی شدن سقف
نکته مهم درباره سازه های سقف مدرن
یکی دیگر از عوامل مهم در جهت استفاده از سازههای سقف مدرن، این است که امروزه کاهش مصرف بتن تأثیر مثبتی در حفظ زیست محیط داشته و هرچه میزان مصرف سیمان و بتن در یک سازه کاهش یابد، آن سازه از لحاظ زیست محیطی پایدار مطلوبتر است. بنابراین میتوان سازههای سقفهای مدرن را از روشهای سازگاز با محیط زیست دانست. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع سقف های مدرن میتوانید به بخش سازه های سقف ساخت بازار مراجعه کنید و از بخش آرشیو استعلام، از تمامی مصالح ساختمانی استعلام قیمت بگیرید.