ساخت بازار
ساخت بازار

نکات مهم اجرایی سقف تیرچه بلوک

تاریخ انتشار: 2 سال پیش

قبل از نصب تیرچه‌ها، لازم است اختلاف سطح سقف‌های ساختمان و همچنین محل طره‌ها و تیغه بندی روی سقف و بازشوها و نیز محل عبور لوله‌های بخاری و ... ، بر اساس نقشه‌های اجرایی، به دقت مورد بازرسی و کنترل قرار گیرند.

نکات مهم اجرایی سقف تیرچه بلوک

یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده انواع ساختمان‌ها، سقف‌ و به خصوص سقف‌های بتنی هستند که وظیفه انتقال نیروهای قائم و افقی ناشی از بارهای ثقلی و نیروهای جانبی مانند بارهای باد و زلزله به سایر اعضا باربر را دارد. از جمله متداول سقف‌های بتنی، سقف‌ های تیرچه و بلوک هستند که می‌خواهیم ضمن آشنایی کلی با سقف تیرچه و بلوک به نکات اجرایی این نوع سقف نیز واقف شویم. اگر خواهان اجرای سقف تیرچه بلوک بر روی ساختمان خود هستید، می‌توانید با مراجعه به ساخت بازار از انواع تیرچه‌ها و بلوک‌های مختلف استعلام قیمت بگیرید.

منظور از سقف تیرچه و بلوک چیست؟

سقف تیرچه و بلوک از نوع سقف‌های دال یک طرفه بوده و همانطور که از نام آن نیز مشخص است، دارای دو جزء اصلی می‌باشد که در ادامه مطالب به تشریح این اجزاء خواهیم پرداخت.

انواع سقف تیرچه و بلوک

سقف‌های تیرچه و بلوک به دو دسته کلی سقف‌ تیرچه‌های بتنی و سقف‌ با تیرچه‌های فولادی با جان باز تقسیم بندی می‌شوند. حال آنکه هر یک از این نوع سقف‌ها به لحاظ جزئیات اجرایی و نیز نوع بلوک مصرفی نیز تنوع مختلفی دارند که برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • سقف‌ها با بلوک بتنی
  • بلوک سفالی
  •  بلوک پلی استایرن

برای استعلام قیمت از انواع مختلف تیرچه و بلوک بتنی می‌توانید به سایت استعلام قیمت محصولات ساختمانی یعنی ساخت بازار مراجعه کنید. با این کار شما قبل از خرید می‌توانید در مورد قیمت انواع مختلف تیرچه های بتنی از طریق ساخت بازار اطلاعات کاملی داشته باشید.

تعدادی تیرچه بتنی برای ساخت سقف تیرچه بلوک

اجزای تشکیل دهنده سقف تیرچه و بلوک

سقف‌های تیرچه و بلوک، تلفیقی از دو روش پیش ساختگی و بتن ریزی در محل می‌باشند که در آن قالب تحتانی به کلی حذف می‌شود. در این سقف‌ها در نوع تیرچه فولادی با جان باز، تیرچه فولادی و در نوع تیرچه بتنی آن، آرماتورهای کششی و برشی (عرضی) و پوشش بتن آرماتورهای اصلی، به صورت تیرچه‌های پیش ساخته، در کارخانه تولید می‌شوند. در کارگاه‌های مختلف، پس از قراردادن تیرچه‌ها در فواصل معین و شمع بندی زیر تیرچه‌ها، بلوک‌ها را بین دو تیرچه مجاور قرار داده و سپس آرماتورهای حرارتی را جایگذاری نموده و بتن ریزی را انجام می‌دهند.

مراحل اجرا و نکات مهم اجرایی سقف تیرچه و بلوک

  • تیرچه‌های خرپایی و پیش تنیده باید به دقت در فواصل مساوی و در امتداد تعیین شده در نقشه‌های اجرایی روی دیوار باربر، تیرآهن و یا قالب تیر بتنی قرار داده شوند.
  • قبل از نصب تیرچه‌ها، لازم است اختلاف سطح سقف‌های ساختمان و همچنین محل طره‌ها، تیغه بندی روی سقف ، بازشوها، محل عبور لوله‌های بخاری و ...  بر اساس نقشه‌های اجرایی، به دقت مورد بازرسی و کنترل قرار گیرند تا ضمن تصحیح اشتباهات احتمالی مربوط به تراز تکیه‌گاه‌ها و ...  اقدامات اجرایی در حین نصب تیرچه‌ها و یا قبل از آن صورت گیرد.
  • قبل از نصب هر تیرچه روی تکیه‌گاه مربوط، باید سلامت آن تیرچه از نظر ظاهری مورد بازدید مجدد قرار گیرد، تا تیرچه‌های معیوب کنار گذاشته شده و قبل از اصلاح مصرف نشوند.
  • در صورتی که طول تیرچه‌ها بزرگتر از اندازه لازم باشد، برش پاشنه بتنی تیرچه باید به وسیله قلم تیز و یا با دستگاه فرز انجام شود و از ضربه با چکش برای شکستن بتن پاشنه، باید خوددداری گردد. همچنین طول اضافی میلگردها نیز با قیچی، دستگاه برش آهن و یا دستگاه جوشکاری بریده می‌شود.
  • حداقل طول اتکای پاشنه بتنی تیرچه‌های خرپایی روی دیوار باربر 5 سانتی‌متر و در مورد تیرچه‌های پیش تنیده 5/2 سانتی‌متر است.
  • در خصوص تیرچه‌های فلزی، فولاد تیرچه تا جان تیرآهن ادامه می‌یابد و با اجرای قالب بندی مناسب، تکیه‌گاه لازم برای نصب تیرچه‌ها و بتن ریزی کلاف لبه تر آهن، فراهم می‌شود.
  • از جوشکاری فولاد تیرچه به تیرآهن، باید اکیداً خودداری شود زیرا ناحیه کششی تیرآهن در اثر جوش آسیب دیده و ضعیف خواهد شد.
  • برای بلوک‌های مجاور تیرها و کلاف‌های بتنی از بلوک‌های ته بسته استفاده شود تا هنگام بتن ریزی از پر شدن قسمت‌های خالی بلوک که موجب مصرف بیهوده بتن و سنگین شدن سقف می‌شود جلوگیری گردد.
  • در خصوص شمع بندی زیر تیرچه‌ها باید دقت کافی شده باشد که شمع‌ها محکم و ثابت نصب شده و توسط گوه در جای خود محکم شوند و بادبندهای مناسب برای جذب نیروهای افقی پیش بینی و اجرا گردند.

سقف نیمه کاره تیرچه بلوک

  • در صورتی که شمع‌ها روی زمین تکیه داشته باشند، باید مطمئن بود که زمین زیر شمع، به علت دستی بودن خاک، یا جذب رطوبت نشست نکند.
  • به هنگام جاگذاری بلوک‌ها باید دقت گردد که بلوک‌ها روی تکیه‌گاه‌های انتهایی قرار نگیرد و از به کار بردن بلوک‌های شکسته و نامنظم در سقف باید خودداری شود.
  • قالب بندی باید به گونه‌ای اجرا شود که هیچ گونه درزی نداشته باشد چرا که وجود درز موجب خروج دوغاب سیمان از وسط درزها و کرمو شدن بتن و در نتیجه کاهش مقاومت آن می‌شود.
  • قبل از قالب بندی باید سطوح داخلی قالب‌ها را که با بتن در تماس خواهد بود روغن مالی شوند تا به هنگام قالب بندی ایجاد ضربه برای جدا شدن قالب از بتن نیاز نباشد.
  • بعد از تکمیل قالب بندی، باید از مالیدن روغن روی قالب‌های نصب شده اکیداً خودداری شود، چرا که با این عمل آرماتورهای نصب شده آغشته به روغن می‌شوند و چسبندگی بین فولاد و بتن از بین می‌رود.
  • باید قبل از اجرای بتن ریزی، کلیه مواد و محصولات زاید از لابلای تیرچه‌ها، بلوک‌ها، سطوح میلگرد و داخل قالب‌ها پاک شوند. سپس باید کل سقف از نظر ابعاد، محل بازشوها، سقف کاذب و مجاری داخل بتن، مورد ملاحظه دقیق قرار گرفته و با نقشه‌های اجرایی و معماری مطابقت داده شوند. کنترل ابعاد میلگردها و چگونگی اتصال تیرچه‌ها به تکیه‌گاه‌ها، استحکام شمع‌ها و قالب بندی باید به دقت بررسی و کنترل گردند.
  • شستشوی کامل سطح کار قبل از بتن ریزی الزامی است تا هم بلوک‌ها از آب سیراب شوند و هم گرد و غبار احتمالی سطوح زدوده شوند.
  • در محل‌هایی که بتن جدید به بتن قدیم متصل می‌شود، سطح بتن موجود با ابزار مناسب مانند برس سیمی از ملات سیمان پاک می‌گردد به طوری که دانه‌های درشت شن کاملاً نمایان شوند. سپس سطح اتصال به خوبی شستشو داده می‌شود و تا مرحله اشباع مرطوب می‌گردد ولی باید توجه کنید که از جمع شدگی آب روی محل اتصال جلوگیری شود.
  • بتن ریزی و متراکم کردن بتن باید به نحوی باشد که از به هم خوردن یکنواختی مخلوط جلوگیری شود. تمام گوشه‌ها و فواصل بین آرماتورها باید به خوبی با بتن پر شوند و حباب‌های هوای محبوس در بتن تا آنجا که میسر است، از آن خارج شود.
  • پس از بتن ریزی در سقف تیرچه و بلوک از جابه جا کردن بتن به وسیله ویبراتور و یا هل دادن بتن روی سقف خودداری شود.
  • پس از اجرای بتن باید عمل آوری بتن انجام شود و توصیه می‌شود که این عمل در دمای متوسط روزانه 20 درجه سانتیگراد باشد. آب پاشی بتن نیز در 3 شبانه روز اول دست کم 3 بار در روز و یک بار در شب انجام می‌شود و 4 روز دیگر نیز دست کم 3 بار در روز آب پاشی شود. بدیهی است که در دمای بالاتر و هوای خشک، فواصل آب پاشی به نسبت کوتاه‌تر می‌شود.

منابع

آیین نامه برای طرح و محاسبه و اجرای ساختمان‌های بتن آرمه. بخش پنجم- شرایط لازم برای طرح و محاسبه ساختمان‌های بتن آرمه (شماره 5-1900). موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. اردیبهشت 1363.

مشخصات فنی عمومی کارهای ساختمانی. نشریه شماره 55 دفتر تحقیقات و معیارهای فنی سازمان برنامه و بودجه، آذر 1354

آیین نامه بتن ایران، نشریه شماره 120، دفتر تحقیقات و معیارهای فنی سازمان برنامه و بودجه.

فارسی
مقالات
سقف تیرچه بلوک
سقف های تیرچه و بلوک
انواع تیرچه های بتنی
انواع بلوک در سقف تیرچه بتن
تیرچه و بلوک
اشتراک گذاری
دانلود اپلیکیشن ساخت بازار