اسپیسر چیست و انواع آن کدامند؟
ایجاد فضا و فاصله برای میلگرد توسط قطعهای انجام میشود که به آن اسپیسر (spacer) یا فاصله گذار میگویند. این قطعه کوچک اما کاربردی برای ایجاد پوشش میلگرد نقش بسزایی دارد و در پروژههای عمرانی مانند ساختمان سازی، سدسازی، تونل سازی و ... مورد استفاده قرار میگیرد.
اسپیسر که در فارسی به آن فاصله گذار میگویند یکی از کوچکترین و در حین حال کاربردیترین قطعات مورد استفاده در ساخت و اجرا پروژههای عمرانی است. اسپیسر علاوه بر ایجاد فاصله یکنواختی مابین بتن و میلگرد، نقش بسیار مهمی در جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی میلگرد ایفا میکند. در ادامه قصد داریم به معرفی بیشتر این قطعه کوچک کاربردی و انواع آن بپردازیم. پیشنهاد میکنیم برای "آشنایی با اسپیسر" تا انتهای مقاله با ساخت بازار همراه باشید. همچنین ساخت بازار همراه شماست تا بتوانید با دریافت استعلام بهترین قیمت اسپیسرهای موجود در بازار و مقایسه آنها با یکدیگر بهترین خرید را تجربه کنید و نیز اگر تامین کننده هستید، بتوانید با ثبت قیمتهای خود برای این محصول، خود را به خریداران معرفی نمایید.
اسپیسر چیست؟
ایجاد فضا و فاصله برای میلگرد توسط قطعهای انجام میشود که به آن اسپیسر (spacer) یا فاصله گذار میگویند. این قطعه کوچک اما کاربردی برای ایجاد پوشش میلگرد نقش بسزایی دارد و در پروژههای عمرانی مانند ساختمان سازی، سدسازی، تونل سازی و ... مورد استفاده قرار میگیرد. از این وسیله جهت ایجاد فاصله میان قالب بتن و خاموت و نیز فاصله بین دو میلگرد استفاده میشود که علاوه بر افزایش کیفیت انجام پروژه، سرعت اجرا را نیز بالا میبرد.
با گذشت زمان، میلگردهای موجود در سازهها در اثر تماس با شرایط محیطی نظیرآب و رطوبت و نیز مواد شیمیایی خوردنده مانند سولفاتها دچار خوردگی میشوند. این پدیده به مرور زمان افزایش یافته و میتواند آثار زیان باری را برای سازهها ایجاد کند. این قطعه برای تامین پوشش در سازههای مسلح با هدف جلوگیری از خوردگی میلگرد کاربرد دارد و از سازه در برابر شرایط محیطی محافطت میکند.
در گذشته برای ایجاد فاصله بین میلگرد و سطح بتن از قطعات سنگی یا چوبی استفاده میکردند که علاوه بر یکدست و یکنواخت نبودن آن ها، دوام چندانی نداشتند. اما امروزه قطعاتی تولید شدهاند که علاوه بر رفع مشکلات پیشین، بسیار سبک بوده و مقرون بصرفه نیز هستند.
انواع اسپییر
همانطور که گفته شد اسپیسر یک قطعه پرکاربرد در ساخت سازههای مسلح است که با نامهایی از جمله لقمه بتن، کاور میلگرد، کاور بتن، فاصله نگهدار یا فاصله گذار شناخته میشود. برای دسته بندی انواع اسپیسر معیارهای مختلفی وجود دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- دسته بندی بر اساس جنس ماده اولیه
- دسته بندی بر اساس کاربرد
- دسته بندی بر اساس اندازه
در ادامه به معرفی بیشتر این سه نوع دستهبندی میپردازیم.
انواع اسپییر بر اساس جنس ماده اولیه
معمولیترین دسته بندی انواع اسپیسر، دسته بندی بر اساس جنس ماده اولیه آن است. اسپیسر بتنی، پلاستیکی و فلزی در این دسته بندی جای میگیرند.
اسپیسر بتنی
اسپیسر بتنی همانگونه که از نامش پیداست از جنس بتن ساخته میشود. از مزیتهای این نوع میتوان به سازگاری آن با بتن به دلیل یکسان بودن ضریب انبساط و انقباض حرارتی و ایجاد یک ترکیب یکپارچه اشاره کرد. این نوع اسپیسر در مقایسه با گزینههای دیگر دارای تنوع کمتری است و روند ساخت پیچیدهتر و زمان بردارتری دارد. همچنین وزن بالای این نوع قطعه از مهمترین عیب آنها میباشد.
اسپیسر پلاستیکی
رایج ترین نوع در این دستهبندی، اسپیسر پلاستیکی است که در اکثر پروژههای بزرگ و کوچک ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. شاید بتوان گفت که مهمترین علت رایج بودن استفاده از این نوع اسپیسر، مقرون به صرفه بودن آن است و هزینه ساخت آن نسبت به دیگر انواع آن کمتر است. همچنین به دلیل ماهیت پلاستیکی آن، میتوان اسپیسرهایی با اشکال مختلف تولید کرد که در مقایسه با سایر گزینهها وزن کمتری دارند.
هرچند که این قطعات از پلاستیکهای با مقاومت بالا ساخته میشوند اما در مقایسه با دیگر گزینهها مقاومت به مراتب کمتری دارند و شاید مهمترین ضعف آنها همین مسئله باشد. از دیگر معایب این نوع میتوان به عدم همخوانی آن با ماهیت بتن اشاره کرد. نوع پلاستیکی آن دارای ضریب انبساط و انقباض بالاتری نسبت به بتن است و در برابر تغییرات حرارتی مقاومت کمی دارد. ایجاد تغییر در شکل و اندازه اسپیسر پلاستیکی میتواند باعث ایجاد فضاهای بسیار ریزی گردد که دسترسی مواد فرساینده وخورنده را به بتن و میلگرد فراهم سازد.
اسپیسر فلزی
اسپیسر فلزی یکی دیگر از انواع این دستهبندی میباشد که در برخی از پروژههای عمرانی استفاده میشود. در ساخت اسپیسر فلزی اغلب از میلگرد استفاده میکنند و میتوان آن را به اشکال و اندازههای مختلفی تولید کرد. این گزینه در مقایسه با نوع پلاستیکی آن دارای مقاومت فشاری بالاتری است و نیز با بتن سازگارتر است.
ذکر این نکته لازم است که برای ساخت اسپیسر فلزی در مقایسه با دیگر انواع آن، به نیرو و زمان بیشتری نیاز است که این موضوع میتواند به صورت مستقیم باعث افزایش هزینهها شود. همچنین در مقایسه با نوع پلاستیکی آن نیز دارای وزن سنگین تری است.
انواع اسپیسر بر اساس کاربرد
از جمله دسته بندیهای اسپیسرها، دسته بندی بر اساس کاربرد است که در این نوشته به دو دسته کلی یعنی اسپیسرهای عمودی و افقی اشاره شده است و موارد پرکاربرد آن نیز معرفی گردیده است.
اسپیسر عمودی (دیواری و ستونی)
همانطور که می دانید در سطوح عمودی برای جلوگیری از تخریب بتن و زنگ زدن میلگرد نیاز به ایجاد یک پوشش یکپارچه است که بدین منظور از اسپیسرهای عمودی استفاده میشود. این نوع به صورت عمود بر بروی سطح قالب قرار میگیرند. اسپیسرهای دیواری و اسپیسرهای مورد استفاده برای ستونها شباهت زیادی با یکدیگر دارند اما نوع ستونی آن به دلیل تنوع در شکل ستونها (مربع یا استوانه) دارای تنوع بالاتری هستند. از این نوع برای اجرای ستونهای ساختمانی، لولههای بتنی، ستونهای روگذر و زیرگذر شهری، ستونهای بزرگ مخابراتی و ... استفاده میشوند. از نمونههای عمودی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ویل فیکس : سطوح عمودی نظیر دیوارها، ستون ها، مقاطع مدور و ...
کیج فیکس : سطوح عمودی با قالبهای سنگین و روند، قفسه شمعهای حفاری و ...
ویل سان : سطوح عمودی با وزن متوسط، سطوح قالب بندی شده با قالبهای رونده و بالا رونده
اسپیسر افقی (کف)
اسپیسرهای افقی بر روی سطوح افقی قرار میگیرند و به دلیل طراحی خاص خود میتوانند میلگردهای بالا و پایین خود را نگه داری کند که در بتن ریزی دارای اهمیت زیادی است. از نمونه های افقی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فلت بار (Flat bar): سطوح نرم و فرو رونده مثل بلوکهای پلی استایرن (کاربردی برای میلگردهای با قطر 8 تا 16 میلیمتری)
فلت فیکس (Flat fix): سطوح افقی سبک مانند سقفهای نرم و فرورونده (کاربردی برای میلگردهای با قطر 6 تا 14 میلیمتری)
هارد فیکس (Hard Fix): شبکههای میلگردی سنگین و فوق سنگین ( کاربرد برای میلگردهای با قطر حداقل 14 میلیمتری)
ماکس فیکس (Max fix): شبکههای میلگردی با وزن بالا (کاربردی برای میلگردهای با قطر 8 تا 22 میلی متری)
مینی فیکس (Mini fix): شبکههای میلگردی سبک و میلگردهای حرارتی (کاربردی برای میلگردهای با قطر 6 تا 14 میلی متری)
ساید فیکس (Side fix): سازههای یا وزن متوسط نظیر تیر، پوتر و کفهای نیمه سنگین با توان باربری نقطهای 200 کیلوگرمی (کاربردی برای میلگردهای با قطر حداقل 14 میلی متری)
یوفیکس (U fix): مشابه ساید فیکس برای سازههای یا وزن متوسط نظیر تیر، پوتر و کفهای نیمه سنگین با توان باربری نقطه ای 200 کیلوگرمی
دابل فیکس (Double Fix): سقفهای دال بتنی یا کفهای بتنی با ضخامت بالا ( کاربردی برای سطوح با دو یا چند ردیف میلگرد)
انواع اسپیسر بر اساس اندازه
اسپیسر 3 سانتیمتری: از این نوع اسپیسر در پروژههای با حجم بتن ریزی کم برای ایجاد یک فاصله 3 سانتیمتری بین پوشش بتنی و میلگرد استفاده میشود که نمونههایی از آن شامل بتن ریزی ستونها، بتن ریزی دیوارهای نازک و بتن ریزی استخر است.
اسپیسر 5 سانتیمتری: در پروژههای با حجم بتن ریزی متوسط برای ایجاد فاصلههای 5 سانتیمتری از این نوع اسپیسر استفاده میشود. از نمونه پروژههای آن میتوان به بتن ریزی سقف و بتن ریزی ستونهای بزرگ اشاره کرد. همچنین در مواردی که میلگردهای متوسط تا بزرگ در آن استفاده میشود، این نوع اسپیسر میتواند باعث ایجاد پوشش مناسبی برای آن شود و از خوردگی جلوگیری کند.
اسپیسر 7 سانتیمتری: از اسپیسر 7 سانتی متری برای پروژههای بزرگ مثل بتن ریزی سقفهای حجیم و فونداسیون استفاده میشود. از دیگر کاربردهای آن میتوان به استفاده در پروژههای تونل سازی و ساخت منابع بزرگ آبی اشاره کرد.
نحوه استعلام قیمت اسپیسر در ساخت بازار
ساخت بازار با هدف معرفی محصولات و ارائه بهترین قیمت مصالح ساختمانی ایجاد شده است. پس اگر به دنبال استعلام بهترین قیمت اسپیسر هستید از منوی دسته بندی ها وارد مصالح پایه ساختمانی شوید و از آنجا به بخش اسپیسر، این قطعه کوچک پرکاربرد، مراجعه کنید. بهترین قیمت ها برای شما درج شده است و می توانید به مقایسه کلیه اسپیسرهای موجود بپردازید.