الزامات رواداری نبشی مطابق استاندارد ملی ایران
در "استاندارد شماره 1-13968: نبشیهای فولادی گرم نوردیده_ قسمت اول: نبشی بال مساوی_ ویژگیها و روشهای آزمون" به ارائه ویژگیها و روشهای آزمون نبشی فولادی گرم نوردیده با بال های مساوی لبه گرد و الزامات رواداری نبشی پرداخته شده است و شامل دیگر انواع نبشی ها نمیشود.
الزامات مربوط به نبشی ها و رواداری نبشی در قالب مدارکی تدوین شده در متن چند استاندارد ملی ایران آورده شده است. در استاندارد شماره 1-13968 به طور کلی به بحث نبشیهای بال مساوی و رواداری نبشی در حدود قابل قبول پرداخته شده است. در ادامه با خلاصهای از این استاندارد همراه شما خواهیم بود. در صورت نیاز به استعلام قیمت نبشی میتوانید از سامانه ساخت بازار استفاده نمایید.
رواداری نبشی در استاندارد ملی ایران شماره 1-13968
در "استاندارد شماره 1-13968: نبشیهای فولادی گرم نوردیده_ قسمت اول: نبشی بال مساوی_ ویژگیها و روشهای آزمون" به ارائه ویژگیها و روشهای آزمون نبشی فولادی گرم نوردیده با بال های مساوی لبه گرد و الزامات رواداری نبشی پرداخته شده است و شامل دیگر انواع نبشی ها نمیشود.
نبشی بال مساوی، به نبشی گفته میشود که دارای مقطع عرضی معینی است که در آن دو بال به صورت عمود بر هم با اندازههای یکسان قرار گرفته باشند. نمره هر نبشی از 3 عدد تشکیل شده است. عدد اول و دوم پهنا و عدد سوم ضخامت بالها را بر حسب میلیمتر نشان میدهند.
در این استاندارد واژههایی آورده شده است که لازم است با توضیح آن آشنا شوید:
هر "بسته" نبشی شامل شاخههایی از نبشی هستند که با یک نشانه شناسایی هستند و به صورت یک مجموعه ارائه میشوند.
"محموله" به مجموعه ای از نبشیهای متشکل از یک یا چند بسته یکسان و متفاوت از نظر نمره نبشی، گفته میشود.
"دسته" به مجموعه محصولاتی هم سایز گفته می شود که از یک ذوب به دست میآیند.
"بهر" به محصولاتی گفته میشود که از ذوبهای مختلف به دست میآیند.
"نمونه" به نمونه برداشت شده از محصول گفته میشود.
"آزمونه" بخشی از نمونه است که پس از آماده سازی، تحت آزمون از جمله آزمون رواداری نبشی قرار بگیرد.
نبشیها باید سطح یکدست و صافی داشته باشند و وجود ترک، پارگی، پوسته، ناخالصیهای غیرفلزی،تا خوردگی روی سطح و تورق (لایه لایه شدن) در انتهای شاخهها قابل قبول نمیباشد. در صورت مشاهده عیوب جزیی بر روی نبشی میتوان آن را به وسیله سنگزنی یا روشهای دیگر از بین برد؛ به شرط آنکه ضخامت قسمت سنگ زده از رواداریهای مربوطه کمتر نشود. همچنین قسمتهای اصلاح شده باید به خوبی پرداخت شود تا مرز بین قسمت اصلاحی و سطح نورد شده یکدست و صاف گردد.
در ادامه با انواع رواداری نبشی آشنا خواهیم شد:
الزامات مربوط به رواداری نبشی
مطابق با استاندارد 1-13968 با شش نوع رواداری نبشی رو به رو هستیم که شامل موارد زیر میشوند:
رواداری طول نبشی
رواداری طول نبشی (جدول 2) در برش عادی در هر طول 12 یا 6 متر از نبشی میزان 50± میلیمتر (5± سانتیمتر) رواداری در نظر گرفته شده است. در این صورت بسته بندیهای نبشی به صورت شاخههایی با طولهای 95/5 متر و 05/6 در نظر گرفته میشود.
در برش دقیق امکان کوتاه بودن نبشیها در نظر گرفته نشده است اما شاخههای با طول کمتر از 12 میتوانند به اندازه 75 میلیمتر و شاخههای با طول بیشتر از 12 متر تا 100 میلی متر افزایش طول داشته باشند. لازم به ذکر است در صورتی که راوداری در درخواست خرید لحاظ نشده باشد، انتخاب یکی از دو رواداری در رواداری طول ( نوع برش) با تولید کننده است. جهت استعلام قیمت نبشی میتوانید از ساخت بازار استفاده نمایید.
رواداری پهنای بال نبشی
رواداری پهنای بال نبشی (جدول 3) که بر اساس نمره نبشی به پنج دسته متفاوت تقسیم بندی شده است. برای نبشیهای مساوی یا کوچکتر از نبشی 5، رواداری برابر مثبت و منفی 1 میلیمتر است و برای نبشی بزرگتر از 5 تا نبشی 10 برابر مثبت و منفی 2 میلیمتر و برای نبشی بزرگتر از 10 تا 15 رواداری 3 میلیمتر در نظر گرفته شده است. میزان رواداری پهنای بال نبشی برای نبشیهای بزرگتر از 15 و 20 نیز مطابق جدول 3 میباشد.
رواداری ضخامت بال نبشی
رواداری ضخامت بال نبشی (جدول 4) مانند رواداری پهنال بال به پنج دسته تقسیم بندی شده است. از آنجایی که ضخامت بال در نبشیها به خودی خود کم است، با رواداری بسیار کمی در حدود 5/0 تا 2/1 میلیمتر روبه رو هستیم.
رواداری انحراف بال نبشی
رواداری انحراف بال نبشی (جدول 5) نباید از مقادیر مشخص شده بیشتر باشد. که در مفهوم به این معناست که زاویه نبشی یک زاویه قائم یا 90 درجه است و ممکن است در فرآیند تولید دچار انحراف شود و به اندازه کافی راست نباشد.
رواداری ناراستی یا خمیدگی طول نبشی
در رواداری ناراستی یا خمیدگی طول نبشی (جدول 6) میزان ناراستی نبشی با پارامتر q نمایش داده میشود که به این معناست که نبشی نباید در امتداد طول خود، ناراستی یا خمیدگی داشته باشد و در صورت وجود ناراستی از مقادیر بیان شده در جدول باید کمتر باشد.
رواداری وزن نبشی
در رواداری وزن نبشی، میزان انحراف و رواداری وزنی اسمی (اختلاف بین وزن واقعی و وزن محاسباتی) نبشیها با ضخامت کمتر یا مساوی 4 میلی متر نباید از میزان 6± درصد بیشتر و برای ضخامتهای بیشتر از 4 میلی متر نباید از 4± بیشتر شود.
استاندارهای مورد استفاده برای آزمایش نبشی
جهت آزمایش نبشیها استاندارهای مختلفی وجود دارد. این آزمونها به صورت بین المللی و استاندارهای ملی به صورت زیر میباشند:
- استاندارد ASTM E415 جهت تعیین درصد عناصر متشکله نبشی
- استاندارد ASTM E1806 و استاندارد ISO14284 جهت نمونه برداری برا آزمایش از روش شیمیایی
- استاندارد ملی ایران شماره 10272 جهت آزمون کشش نبشی
- استاندارد ملی ایران شماره 1016 جهت آزمون خمش نبشی
- استاندارد ملی ایران شماره 491 جهت انتخاب محل و موقعیت نمونه های آزمون
- استاندارد DIN EN 10025-2 تعیین ویژگی های مکانیکی نبشی و تعیین رواداری عناصر شیمیایی آن
لازم به ذکر است مطابق استاندارد DIN EN 10025-2 استفاده از فولاد E295، E335 و E360 برای نبشیها قابل قبول نمیباشد.
استعلام قیمت نبشی در ساخت بازار
جهت استعلام قیمت انواع نبشی میتوانید از ساخت بازار استفاده نمایید. ساخت بازار با هدف ایجاد ارتباط مستقیم بین خریداران و فروشندگان ایجاد شده است و آخرین استعلام قیمت محصولات ساختمانی را در اختیار شما قرار میدهد. اگر تامین کننده یا تولید کننده محصولات ساختمانی از جمله نبشی هستید میتوانید از طریق پنل کاربری خود، اقدام به معرفی محصولات خود نمایید. در صورتی که خریدار هستید نیز میتوانید آخرین استعلام قیمت مصالح ساختمانی و نبشی را در بخش آخرین استعلامها سامانه ساخت بازار مشاهده نمایید.