ساخت بازار
ساخت بازار

اصول و شیوه های اجرای سازه های فضایی مطابق آیین نامه سازه های فضایی

تاریخ انتشار: 2 سال پیش

مطابق نشریه 55 سازمان برنامه و بودجه کشور، عملیات سقف سازی باید بر اساس جزئیات مندرج در نقشه‌های اجرایی، مشخصات فنی خصوصی و دستورات دستگاه نظارت صورت گیرد.

اصول و شیوه های اجرای سازه های فضایی مطابق آیین نامه سازه های فضایی

در قسمت دسته بندی سایت ساخت بازار، با کلیات سازه فضایی و انواع آن آشنا شدیم. حال برای آگاهی از شیوه های اجرایی سازه‌ی فضایی اطلاعاتی را برای شما از نشریه‌های معتبر جمع آوری کرده‌ایم پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

مطابق نشریه 55 سازمان برنامه و بودجه کشور، عملیات سقف سازی باید بر اساس جزئیات مندرج در نقشه‌های اجرایی، مشخصات فنی خصوصی و دستورات دستگاه نظارت صورت گیرد. بسته به نوع اسکلت ساختمان، باید برای انجام کار ممتد و بدون وقفه بر اساس برنامه زمانبندی اجرای عملیات، تدابیر لازم اتخاذ شده باشد. قبل از شروع سقف زنی و نحوه اجرای سازه فضایی، اسکلت اصلی ساختمان از نظر تکیه‌گاه‌ها، اتصالات فلزی، آرماتوربندی‌ها و مجموعه قالب و داربست، باید مورد بازدید دستگاه نظارت قرار گیرد. در آیین نامه 400 سازمان برنامه و بودجه کشور، حداقل استانداردهای کیفی عملیات اجرایی ساخت و نصب سازه‌های فضایی ارائه گردیده است تا اطمینان حاصل شود، دقت و کیفیت در عملیات ساخت و نصب مورد نیاز متناسب با نوع عامل و کیفیت مورد انتظار انجام می‌گیرد.

شما می‌توانید برای استعلام قیمت این محصول به سامانه ساخت بازار مراجعه کرده و مستقیماً با تولیدکنندگان تجهیزات ساختمانی در ارتباط باشید.

مشخصات فنی نحوه اجرای سازه فضایی

مشخصات فنی ساخت، نصب و اجرای سازه‌ فضایی باید توسط طراح، تهیه یا اختیار گردد که طی آن تمامی جزییات و مشخصات مصالح، ساخت و نصب به منظور حصول اطمینان از سازگاری گام‌های اجرایی با مفروضات طراحیِ هر سازه فضایی ارائه شده باشد. مشخصات فنی پروژه باید جزییات کافی در مورد ملزومات ویژه‌ی زیر را شامل شود:

  • ساخت
  •  نصب
  •  بازرسی فنی و کنترل کیفیت
  •  پذیرش

مشخصات فنی می‌تواند مکمل ضوابط استانداردهای مرجع باشد ولی نباید از حداقل ملزومات تعیین شده در این آیین نامه عدول به عمل آید. لازم است مشخصات فنی مصالح، ساخت، بافت و اجرای سازه فضایی برای هر پروژه به روشنی ارائه گردد. در موارد عدم تهیه و تدوین مشخصات فنی پروژه و برای حالات معمول، ملزومات آیین نامه 400 سازمان برنامه و بودجه کشور جاری خواهند بود.

اتصالات پیچی

مشخصه‌های سوراخ‌ها، سوراخکاری، فاصلۀ آزاد سوراخ‌ها، مشخصات فنی پیچ‌ها و مهره‌ها و واشرها، شیوه سفت کردن پیچ‌ها و همچنین پیچ‌های اصطکاکی و غیرلغزشی و نحوۀ اجرای اتصال پیچی در نصب سازه ‌های فضایی در بخش سوم آیین نامه 400 ارائه گردیده است.

نصب سازه فضایی مدرن

اتصالات جوشی

جوشکاری و مونتاژ قطعات جوش شده باید به نحوی صورت گیرد که ابعاد نهایی در محدوده‌ی رواداری‌های قابل پذیرش در این آیین نامه باشند. مشخصات فنی پروژه باید جزئیات فرایند جوشکاری، سطح کنترل کیفیت، نحوه اعمال بازرسی فنی و آزمایش‌های کنترل کیفیت را شامل گردد. بسته به روش ساخت تعیین شده در مشخصات فنی و شیوه‌‌ی اتخاذ شده برای ساخت، به صورت درجا یا پیش‌ساخته، امکان دارد جوشکاری در کارخانه یا در کارگاه یا ترکیبی از کارخانه و کارگاه صورت گیرد.

مصالح سخت شده

در مورد کاربرد مصالح سخت شده باید مطابق با شرایط محیطی و عوامل مؤثر، دقت‌های ویژه به کار برده شود و در مواردی که کاربرد این مصالح دارای محدودیت‌هایی است، این امر توسط طراح در مشخصات فنی ذکر گردد.

رواداری ها

رواداری‌های ساخت و نصب سازه‌ های فضایی در انواع "معمول" ، "ویژه" و"موردی خاص" طبقه‌بندی می‌گردند. که در ادامه مختصرا شرح دادیم.

رواداری‌های معمول :

محدودیت‌های اساسی لازم در ارتباط با انحرافات از ابعاد را به شرح زیر در بر می‌گیرند. بنابراین رواداری‌های معمول، عبارتند از حدود مبنا در ارتباط با انحرافات ابعادی به منظور:

  •  ارضای مفروضات طراحی برای عوامل استاتیکی
  • تعریف معیارهای پذیرش رواداری‌ها برای نصب سازه های فضایی در موارد عدم وجود ملزومات دیگر

رواداری‌های ویژه :

مقادیر محدودتری را ارائه می‌نمایند که برای ارضای مفروضات طراحی ضروری تلقی می‌گردند و در موارد زیر حاکم خواهند بود:

  • در مورد اجرای سازه‌هایی فضایی که رواداری محدودتری از سازه‌های معمولی را طلب می‌نمایند
  • در مورد حالات بارگذاری مسلط ناشی از خستگی

نحوه نصب سازه فضایی

رواداری‌های موردی خاص :

بر مقادیر حتی محدودتری از رواداری‌ها دلالت می‌نمایند که به منظور ارضای ملزومات عملکردی نصب سازه فضایی خاص یا اجزای خاصی از سازه فضایی در ارتباط با موارد زیر، مورد نیاز باشند:

  • مسیرهای جرثقیل‌های بالاسری یا بالابرها
  • معیارهای دیگر از قبیل فواصل آزاد لازم بین اجزای سازه‌ها و یا اجزای متحرک
  •  امتداد نماهای بیرونی سازه

اجرای سازه‌ های فضایی در معرض دید، علاوه بر رواداری‌های ساخت و نصب حائز اهمیت از دیدگاه سازه‌ای، باید با دقت هرچه تمام‌تر و با رواداری‌های محدودتری ساخته شوند.

اصول ایمنی اجرا و نصب سازه فضایی

مراحل بافت و اجرای سازه فضایی باید به صورت گام به گام در مشخصات فنی پروژه قید گردد و در عمل نیز رعایت شود؛ به نحوی که در هر زمان، هر بخش بافته یا نصب شده برای بارها و عوامل محتمل با سطح اطمینان از پیش تعیین شده، پایدار باشد.

تضمین کیفیت سازه های فضایی

سطح بازرسی فنی و آزمایش‌های کنترل کیفیت برحسب ویژگی‌های پروژه، درجه‌ی اهمیت، نوع، ریخت و ماهیت سیستم سازه، مصالح، شیوه ساخت و نصب باید در مشخصات فنی پروژه ذکر گردد. توصیه می‌شود کارفرما با بهره گیری از متخصصان مجرب، کنترل و بازرسی فنی مستقلی در تمامی مراحل پروژه از مطالعات توجیهی و امکان سنجی تا تحویل قطعی و در پی آن بهره برداری و نگهداری اعمال نماید. کنترل و تضمین کیفیت باید به روش‌های آماری از روش‌های مخرب و غیر مخرب در مورد مصالح، رواداری‌ها، اعوجاج‌ها اعمال گردد. همچنین کیفیت آماده سازی سطوح جهت رنگ کاری با لایه های محافظ باید به روشنی تبیین گردد.

برنامه تضمین کیفیت به منظور حذف (یا کاهش احتمال بروز) هرگونه خطای حائز اهمیت در فرایندهای طراحی، ساخت، بافت، نصب و بهره‌برداری سازه فضاکار تنظیم میگردد. کنترل کیفیت مستقل نمایندگان کارفرما میتواند به صورت تصادفی یا مستمر بسته به شرایط و کیفیت و اهمیت کار تدوین گردد. برنامه تضمین کیفیت نباید منجر به توقف یا تعلیق کار گردد مگر آنکه نقیص‌های که نیاز به رفع آن باشد، مشاهده گردد. در فرایند کنترل کیفیت، رد یا قبول قطعات و اقلام کار و فعالیت های کنترل شده براساس معیارهای این آیین‌نامه و مشخصات فنی پروژه صورت خواهد گرفت. نارسایی‌های عملیات اجرایی باید بلافاصله پس از کشف از سوی بازرسان فنی اعلام گردد.

استعلام قیمت سازه فضایی در ساخت بازار

می‌دانیم که سازه ‌های فضایی گروهی از سازه‌ها هستند که دارای رفتار مسلط سه بعدی بوده و متداول ترین کاربرد اجرای سازه‌ های فضایی در ساخت پوشانه‌های بناهایی است که در آن‌ها عملکرد ساختمان ایجاب می‌نماید که دارای دهانۀ آزاد نسبتاً بزرگ در دو جهت متعامد باشند. اگر قصد خرید سازه فضایی را دارید و تمایل دارید قبل از انتخاب محصول، از قیمت انواع سازه فضایی مطلع شوید، می‌توانید به سامانه ساخت بازار مراجعه کرده و از انواع سازه فضایی استعلام قیمت بگیرید تا در نهایت انتخاب ارزان و هوشمندانه‌ای داشته باشید.

منبع مطلب: نشریه 55 و  آیین نامه 400 سازمان برنامه و بودجه کشور 

فارسی
قواعد ساخت و ساز
معرفی مصالح
اجرای سازه های فضای
نصب سازه فضایی
آیین نامه نصب سازه فضایی
اصول ساخت و نصب سازه فضایی
اشتراک گذاری
دانلود اپلیکیشن ساخت بازار